besnijdenis altijd op de achtste dag

1
4842

Het is opmerkelijk dat de besnijdenis in de Bijbel per se acht dagen na de geboorte moest plaatsvinden: “Wie acht dagen oud is, zal bij u besneden Worden” (Genesis 17:19., Leviticus 12:3). Waarom was deze regel bij de Israélieten zo strikt dat hij uitging boven alle andere geboden? Zelfs als de achtste dag viel op een sabbat, op een heilige feestdag of op de Grote Verzoendag, dan nog moest een jongetje besneden worden.

Wetenschappelijk onderzoek heeft daar een antwoord op gegeven. De bekende kinderarts L. E. Holt schrijft dat baby’s de eerste vier levensdagen bijzonder vatbaar zijn voor bloedingen: “Bloedingen in die tijd zijn soms zeer hevig; ze kunnen ernstige schade toebrengen aan de inwendige organen, speciaal aan de hersenen, en de dood veroorzaken door shock of leegbloeden.” Uit de verslagen van Holt blijkt dat de besnijdenis het beste kan plaatsvinden op de achtste dag.

Dat baby’s in de eerste dagen zo gemakkelijk leegbloeden, komt doordat de belangrijke bloedstollingselementen pro-trombine en vitamine K niet voldoende aanwezig zijn.
De hoeveelheid pro-trombine die de baby de eerste dagen heeft, is overgebleven van de moeder en is op de derde dag nog slechts 30 procent van normaal. En vitamine K is bijna helemaal afwezig.  Dat komt omdat het lichaam van de baby geen vitamine K van de moeder heeft gekregen en het ook nog niet zelf heeft kunnen aanmaken. Vitamine K wordt namelijk door bacterien in onze darmen aangemaakt, maar omdat een baby steriel wordt geboren, duurt het enkele dagen voordat de bacterie—werking goed op gang komt en voldoende vitamine K wordt aangemaakt.

Door gebrek aan vitamine K kan de aanwezige pro-trombine niet goed werken. Daarom zal tussen de tweede en de vijfde dag elke operatie of verwonding de baby ernstig in gevaar brengen. Om die reden krijgen moeders in veel ziekenhuizen vlak voor de geboorte een extra hoeveelheid vitamine K of worden baby’s direct na de geboorte ingespoten met één milligram vitamine K. Na enkele dagen komt de bacteriewerking goed op gang en
wordt er voldoende vitamine K aangemaakt, waardoor de aanwezige pro—trombine goed kan werken. Bovendien begint de lever met de aanmaak van nieuwe pro-trombine.

En nu wordt het interessant.

Vanaf de derde dag vliegt de hoeveelheid bruikbare pro-trombine omhoog en bereikt op de achtste dag een bovennormaal niveau van 110 procent. Daarna daalt de hoeveelheid tot normaal en blijft gedurende het hele leven op de standaardwaarde van 100 procent.

Op de achtste dag heeft een baby dus meer bruikbare pro—trombine dan op enige andere dag in zijn leven! Dat wil zeggen dat op de achtste dag een bloeding sneller stopt dan op enig ander moment in zijn bestaan. Met andere woorden: de perfecte dag voor een besnijdenis is de achtste dag.

Een bijkomende reden om een besnijdenis zo vroeg mogelijk te doen, is dat jonge kinderen van deze ingreep veel minder last hebben dan volwassenen. Het blijkt dat kinderen onder de drie weken alleen pijn en last ervaren op het moment van de besnijdenis zelf, daarna niet meer. Kinderen tussen vier weken en drie maanden hebben maximaal twee dagen last van napijn. Kinderen van drie maanden tot een jaar hebben drie a vier dagen last, en volwassen meer dan een week. Bovendien kunnen oudere jongens soms een licht trauma van de besnijdenis overhouden, omdat ze de ingreep ervaren als een aanval op hun lichaam.

Na jaren van onderzoek is ontdekt waarom besnijdenis belangrijk is en op welke dag die het beste kan worden uitgevoerd. We willen de medische wetenschap daar hartelijk mee
feliciteren, maar we kunnen bijna de bladzijden van de Bijbel horen ritselen. Zij roepen ons toe dat God al 4000 jaar geleden de besnijdenis heeft ingesteld en meteen daarbij gezegd heeft op welke dag dat moest gebeuren (Genesis 17:12). Die feiten zijn niet door Abraham of Mozes ontdekt na een leven lang onderzoek, maar ze zijn vastgesteld door de Schepper van pro-trombine en van vitamine K.

met toestemming overgenomen uit moderne wetenschap in de Bijbel

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in